Hoppa till innehåll

NU/90TAL

på den här sidan: rocky. premiärnumret. pärm. khemiri.

rocky.

© Martin Kellerman, distr. strandcomics.com

premiärnumret.
I det första numret av Presens är temat nu och layouten inspirerad av 90-talets svartvita inredningsideal. Klicka på bilderna till höger för att läsa några smakprov.

I Presens premiärnummer kan du även läsa tidigare opublicerade dikter och noveller, en text om hur filosofiutbildningen bättre kunde ta tillvara på studenternas kreativitet, en artikel om en bortglömd filosof, en analys av modern teater med utgångspunkt i Darth Vaders entré på de finländska teaterscenerna och mycket annat.

pärm.
Läs mer om presens pärm här

khemiri.

Jonas Hassen Khemiri: om läsning

Den svenska författaren Jonas Hassen Khemiri debuterade 2003 med Ett öga rött. Sedan dess har Khemiri publicerat ytterligare två böcker, Montecore – en vit tiger (2006) och Invasion! (2009), samt etablerat sig som dramatiker. Khemiri är naturligtvis en skrivande person men när presens träffade honom i Helsingfors försökte vi få reda på lite mer om den läsande personen Khemiri.

Vad är du för typ av läsare?
Otålig. Otålig, butter läsare. Börjar läsa men slutar om jag tycker att det är dåligt. Och hoppar och skippar miljöbeskrivningar om jag känner för det. Respektlös. Frossläsare. Jag läser väldigt mycket, i perioder.

Har du perioder när du inte läser?
Mmm… När jag precis har blivit klar med ett projekt så läser jag aldrig. Då är läsningen något som stör. Som fuckar med hjärnan. Riskera att orden tar sig in för djupt i ens medvetande liksom.

Läser du all sorts litteratur?
Nej, jag är dålig på det. Jag önskar att jag var mer åt science fiction och deckare… Jag skulle gärna tycka mer om det men jag är riktigt dålig på det… Science fiction speciellt känns som en hel värld som jag inte har utforskat, som jag har kvar liksom…

Poesi… romaner…?
Ja, mest romaner… Poesi mer som en inspirationsinjektion använder jag det nog mer som…

När läser du?
På fik. Mycket på fik. Igår gående.  Från t-centralen när jag gick för att ta gröna linjen. Ett av många sätt man kan ge vardagen något slags extravärde, som att lyssna på lurar, lyssna på musik…

… talböcker då?
… mm har inte riktigt kommit in i det på riktigt samma sätt… om man åker bil bara eller nåt…

Återkommer du till vissa böcker?
Dom som jag gillar absolut bäst är dom som jag läste när jag var liten. Dom som jag läste när jag va 14 och gillade av en anledning och som jag läste när jag va 18 och gillade av en annan anledning och sen när jag va 24 och gillade av en tredje anledning… Det är få böcker.

Författarskap?
Inte så mycket faktiskt. Jag har några författarskap som jag har läst in mig mkt på, Nabokov, Duras och Faulkner typ men ja, P-O Enqvist. Men om jag ska vara helt ärlig nej… Det bästa med att göra den processen det är väl att se att det är skönt att se att stora författare också är människor, att dom också har sina mellanböcker, att dom också kämpar.. det kan va bra för inspirationen.. att allt inte är… att det är få människor som alltid är klockrena..

Biografier, kringläsning.. bloggar.. ?
Några bloggar, några amerikanska, några svenska.. mycket podcast … Jag lyssnar mycket på författarintervjuer… det är ju nördigt. En liten kringgrej som jag tycker är jäkligt cool. Som David Foster Wallace… så himla fin… journalisten ställer så himla bra frågor och till slut säger Wallace ”I want you to adopt me”… och så vet man att han kommer att ta livet av sig… ja det är bara… det är häftigt att dom där rösterna finns kvar därute.

text Josefin Almer, foto Venla Sandgren

En längre intervju med författaren Jonas Hassen Khemiri finns att läsa i Presens premiärnummer.

%d bloggare gillar detta: