Hoppa till innehåll

Om presens

PRESENS 2016

Under 2016 utkommer fyra nummer av Presens i Finlands svenska litteraturföreningars rf:s (FSL) regi. FSL är paraplyförening för litteraturföreningar på svenska i Finland, medlemmar är Svenska Österbottens litteraturförening, Åbolands litteraturförening och Nylands litteraturförening.

Presens är en tidskrift där medlemmarna i de olika föreningarna publicerar sina alster, men självklart är också andra än medlemmar välkomna att publicera texter, bilder, serier, dikter, essäer, noveller och blandformer av dessa.

Vill just du medverka i Presens? Hör av dig till anders [  ] presens. fi, eller hilda [   ] presens. fi.

Temat för 2016 års första nummer är FILM – läs mer om det här: Borta med vinden.

 

PRESENS 2015

2015 års teman för Presens är de fyra elementen, i tur och ordning Eld, Vatten, Jord och Luft.

 

PRESENS 2014

Det övergripande temat för årets nummer är motsatser. I de fyra numren närmar vi oss människans plats i, och inverkan på de enskilda tidskriftstemana. I varje nummer ingår intervjuer, essäer, serier, dikter och noveller.

Presens nr 1 2014: KAOS & ORDNING, deadline: 17.3.2014, utkommer: 23.4.2014

Behövs kaos för att skapa ordning? Har du städigt hemma? Gör du upp listor för att komma ihåg det som skall göras? Hur hör kaos och ordning hemma i litteraturen, bildkonsten och matematiken? I Presens nr 1 2014 får vi ordning på torpet, eller kanske stökar vi till det än mer.

Presens nr 2 2014: UTE & INNE, deadline: 4.6.2014, utkommer: 9.7.2014

Listor på vad som är inne och vad som är ute är populära. Ute och inne kan också handla om miljöbeskrivningar eller berättarperspektiv, vad sker ute i världen, vad sker inne i en människas huvud. I Presens nr 2 går vänder vi in och ut på saker och ting.

Presens nr 3 2014: MINNAS & GLÖMMA, deadline: 10.9.2014, utkommer: 15.10.2014

Vad minns du av det som skedde förra veckan, förra månaden eller förra året? Ibland är det som hände för länge sedan mycket tydligare än det var iakttog igår. Hur fungerar minnet? Hur kommer det sig att man glömmer en hel del? I Presens nr 3 försöker vi spåra minnen och sådant som är glömt (om det är möjligt).

Presens nr 4 2014: VARDAG & FEST, deadline: 19.11.2014, utkommer: i slutet av december 2014

Hur skiljer sig vardag från fest? Vad är festligt? Kan vardagen vara en fest? Hur skildras det här i litteraturen och populärkulturen? Vilka årligen återkommande fester finns det och hur firar vi dessa? I Presens nr 4 går vi på kalas och botaniserar i det vardagliga.

 

PRESENS NYLANSERADES I BÖRJAN AV 2012

Under 2012 utkom fyra nummer av Presens. Teman för numren var följande:

Nr. 1 Närvaro

Nr. 2 Osynligt

Nr. 3 Färger

Nr. 4 Barndom

 

Under 2013 utkom fyra nummer av Presens. Teman för numren var följande:

Nr. 1 Havet

Nr. 2 Landsbygden

Nr. 3 Staden

Nr. 4 Rymden

 

PRESENS FRAM TILL 2012:

Presens är en svenskspråkig tidskrift som har sin bas bland Helsingfors universitets litteratur- och filosofistuderande. Presens utkommer med fyra nummer årligen. Varje nummer har ett tema för både innehåll och layout och innehåller texter, artiklar och illustrationer av både etablerade och nya skribenter.

 

Drömmar

Vi drömde om brister i verkligheten, om mellanrum i tiden som tacksamt skulle fyllas av de obundna orden. Vi drömde om att äntligen få omformulera våra frustrationer, skriva in öppna dörrar och låta den sinande kreativiteten flöda…

Nej! Allvarligt talat. Så där drömde vi väl inte. Var inte våra drömmar, trots sina egenskaper av att vara just drömmar, mycket mer konkreta än så?

Vi börjar om.

Vi drömde om ett forum. Om en plats där vi och ni, utan ambitioner eller pretentioner, kunde pröva våra texter och tankar på och mot varandra. Kanske till och med ofärdiga texter och ogenomtänkta tankar. Vi drömde om en plats där vi kunde mötas som läsare och skribenter och genom kritik och diskussion tvinga varandra att bli bättre. Bättre läsare. Bättre skribenter. Bättre människor? Nej… nu far vi iväg igen. Det handlade inte alls om vår mänsklighet. Det handlade om att starta en tidning.

Och ska vi vara ännu mer ärliga än så. Det var på de slitna gatorna i ett kyligt Helsingfors som vi för ett år sedan beslöt oss för att skapa en tidning. Studenter i litteratur och filosofi. Det var vi som hade våra drömmar om ett forum, en plats, en tidning.

Men. Vem behöver egentligen en ny tidning?

Den frågan ställde vi oss inte förrän vi redan stod inför det fullbordade faktumet. För till en början var vi så upptagna med att drömma att vi inte hade tid att tänka på praktiska frågor. Och det enkla svaret är väl att ingen egentligen behöver en ny tidning. Trots det, tror och hoppas vi att Presens drömmar kan smitta av sig även på våra läsare och framtida skribenter. Trots det har vi ändå gjort den här tidningen för, som vi tänkte för ett år sedan i Helsingfors: varför inte?

4 kommentarer leave one →
 1. Babis Carabeidis permalink
  28 oktober, 2013 06:01

  Hej
  jag är intresserad av nr 2-2012
  ”Osynligt”
  Babis Carabeidis
  Simrishamnsvägen 12,5tr
  12153 Johanneshov
  Med vänlig hälsning,

  Babis V

 2. A. S. permalink
  25 november, 2013 00:08

  Hej. Vad har teman och deadlines för 2014?

 3. A. S. permalink
  25 november, 2013 00:11

  Korrektion:
  Vad är teman och deadlines för 2014?

  • 25 november, 2013 17:12

   Hej! Deadlines är som följer: Nr 1: 17.3 deadline / 23.4 utkommer. Nr 2: 4.6 deadline / 9.7 utkommer. Nr 3: 10.9 deadline / 15.10 utkommer. Nr 4: 19.11 deadline / 24-29.12 utkommer.
   Jag är inte säker på om våra teman har spikats så kan tyvärr inte avslöja dem i det här skedet. Men de dyker upp på den här sidan och i facebookgruppen småningom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: