Hoppa till innehåll

Nya numret ute nu!

8 november, 2017
by

Nyckelordet för årets sista utgåva av Presens är Ritual, och vi tacklar temat från olika vinklar. En av de mer oväntade är förmodligen kaffekokning i det fria.

I numret bjuds det bland annat på nyöversatt dikt av irländske poeten Paul Muldoon och en lång bildsvit av fotografen Thomas Lövgren.

Tack till samtliga medverkande:
Lars-Håkan Svensson, Anders Björnsson, Petra Österman, Hilda Forss, Lara Alessandra Sanna, Erik Kuoksu, Gunnel Arvidsson, Thomas Lövgren, Martin Westman, Berit Nilsson, Mona Sigfrids, Paul Saarnak.

Trevlig läsning!

 

Ledaren i Ritualnumret:

Kirurgen i kyrkan

Besatthet behöver inte vara något dåligt. Att vara besatt av demoner i en skräckfilm är ett tillstånd som med stor säkerhet inte medför något gott, medan dämonerna hos regissören på Fårö skapade en och annan filmklassiker. Besattheten och passionen i att dra något så långt det bara går kan vara ett recept för perfektion, för nya upptäckter, för skapandet av verk och handlingar av bestående värde.

Men extrema tillvägagångssätt lämnar inte sällan konsekvenser på mänskliga och individuella plan. Den sjukliga besattheten av att demonstrera – utnyttja – sin makt har nyligen rullats fram med filmvärlden som fond.

Beroendeförhållandet mellan den nu fallne Hollywoodmogulen Harvey Weinstein och de kvinnliga skådespelare som han kunde välja att ge en roll eller inte, liknar på vissa sätt de vridna initiationsriter (med perversa undertoner) som såväl studenter som hemliga brödraskap brukar sysselsätta sig med. Och för all del även religiösa institutioner.

Ritualer fungerar som ett sätt att tygla besatthet, (van)föreställningar och vardagen i allmänhet. Frågan är väl om vi överhuvudtaget skulle klara av att hantera vår livssituation utan ett visst mått av ritualer på arbetet och i hemmet.

För att kunna genomföra sitt ingrepp skrubbar sig kirurgen metodiskt på ett sätt som i andra sammanhang kan uppfattas som tvångsmässiga besvärjelser.

Stefan Holm stod under sin tid som höjdhoppsfantom för en av sportvärldens mer ritualiserade förberedelserutiner (nudda ansiktet ett visst antal gånger på ett visst sätt), ett arv som tennisspelaren Rafael Nadal numera förvaltar.

Inbillning och magi ligger i det rituellas natur – om det så handlar om att hoppa 2.40 eller slå ett serveess.

Att ta hand om dahlior är, säger de som vet, en slags rituell vetenskap. Det finns ett årsschema som måste följas för de ska gå i blom i augusti: knölarna vaknar (mars), ta sticklingar (maj), vattna, gödsla, bind upp stjälkar (juli), ta upp dem för vintern (oktober).

Kirurgen i operationssalens kyrkorum, prästen som mässar i sin katedral under begravningsakten, trädgårdsodlaren som tämjer jorden efter sina preferenser. Ritualerna för att ringa in ett önskvärt resultat är många.

Ritualer, riter, rutiner. Allt underordnas till slut den allsmäktigt över- och ingripande instansen: tiden. Mot dess rituella framfart biter ingen inbillning, den är lika osynlig som obeveklig.

 

Presens_4_2017_omslag

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: