Hoppa till innehåll

Presens musikaliska upplaga ute nu!

17 maj, 2016
by

Presens nr 2 2016_omslag

Nu hoppas vi att alla prenumeranter och övriga läsare har fått det nya numret av Presens i sina händer! Musikaliskt beledsagad poesi spelar huvudrollen i årets andra nummer, som har tema LÅTTEXTER.

Kent, Prince och David Bowie är tre tongivande musikartister som figurerar med sina ord på varsin helsida. Vi bjuder på en lång intervju med Mattias Björkas, låtskrivare i uppmärksammade bandet Vasas flora och fauna, närläsning av aktuella låttexter, sjungande jungfrur, ragor och blues. Och som fermaten över G-klaven presenterar vi era, våra läsares, favoritcitat ur sex decenniers musiklyrik.

I högerspalten hittar ni numrets allmänna Spotifylista. Och här nedan finns länken till Mattias Björkas personliga urval. Så här skriver han själv om sin lista:

”Det är låtar sjungna med röster som bär på både värme och en medvetenhet om det ofrånkomligt unkna här i världen. Ibland får jag för mig att jag inte alls är särskilt intresserad av musik, men det krävs bara någon sekund av vilken som helst av dessa låtar för att jag ska förstå att musik är en naturkraft i första hand och först i fjärde hand något man sysslar med som hobby eller i yrket.”

Presens 2/16: Låttexter – Varm och rund (Mattias Björkas)

I det här numrets Youtube-lista finns bland annat ett klipp där 90-årsjubilerande Sir David Attenborough med sedvanlig närvaro läger en speakerröst i inledningen av Adeles video till monsterhiten Hello. Det blir vår modesta hyllning till naturalistlegendaren.

2013 belönades novellkonsten med ett Nobelpris. Närmare bestämt var det den kanadensiska novellisten Alice Munro som prisades.
Presens nr 3 kommer att ha tema NOVELL. Vi vill alltså att ni skickar in era bästa berättelser i det korta formatet. Sikta hellre på det lite mindre omfångsrika, så får vi plats med fler bidrag.
En novell behöver inte nödvändigtvis drivas av ett tydligt narrativ – Munro själv är ett bra exempel på det. Tänj gärna på formerna för vad en novell kan vara och sänd resultatet till oss!
Adressen är som vanligt anders[at]presens.fi. Deadline är 25 juli.

Så, dyk nu ner i LÅTTEXT-numret och se till att ta er ton i novellens tecken under sommaren. Allt gott – och på återseende i augusti!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: